CSA vrea ca tariful RCA să acopere cheltuielile și marja de profit a companiei de asigurări

CSA vrea ca tariful RCA să acopere cheltuielile și marja de profit a companiei de asigurări
Publicat: 23/11/2012, 15:57
Actualizat: 04/07/2013, 22:00

Tarifele de prime la polițele RCA vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente și marja de profit a asigurătorului, potrivit unui proiect de normă al CSA.

„Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligația de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puțin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente și marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislației și a principiilor actuariale general acceptate”, se arată într-un proiect de act normativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Documentul vizează modificarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare printr-un ordin CSA din 2011.

Ordinul CSA din 2011 spune că asigurătorii RCA sunt obligați să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale (…) astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligațiilor ce decurg din încheierea polițelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislație și plata contribuțiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislația, precum și acoperirea cheltuielilor de achiziție și de administrare.

Autoritatea de reglementare vrea să introducă două noi alineate prin care va obliga asigurătorii să transmită CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operațiuni pe baza cărora, folosind teoria probabilităților și statistica matematică, se efectuează calcule financiare, mai ales la asigurări – n.r.) și justificarea aplicării acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

„Tarifele de primă stabilite vor avea și opinia scrisă a actuarului auditorului financiar al asiguratorului”, se spune la al doilea alineat.

Printr-un nou alineat, CSA va obliga asigurătorii să prezinte o analiză a evoluției daunalității pe cel puțin 60 de luni precum și intervalul de încredere pentru nivelul estimat cu o probabilitate de 99,5%, pentru o perioadă de 12 luni.

În prezent, asigurătorii practică pentru RCA prețuri care pentru același autovehicul și șofer pot fi de două sau trei ori mai ridicat decât cea mai ieftină poliță disponibilă pe piață, în funcție de compania care o emite.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau vătămările corporale suferite.

Scopul poliței este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situația materială a celui care a produs paguba.

În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape două miliarde de lei și au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale și de viață.

Societățile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Aigurări și City Insurance.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Meteorologii anunță o scurtă pauză de la căldură, dar apoi canicula revine în forță